Cursus bio-(moes)tuinieren

Afgelopen winter organiseerden we (voor de 3de keer) een opleiding Bio-(moes)tuinieren.


Ja hoor, je leest het juist, ‘moes’ staat tussen haakjes. Wil dat zeggen dat dit minder aan bod kwam? Helemaal niet, maar bij Velt motiveert men de mensen met een moestuin om ook de rest van het tuingebeuren in dezelfde lijn te zetten d.w.z. ook daar geen sproeistoffen, geen chemische meststoffen, veel aandacht voor biodiversiteit, …. kortom: veel respect voor plant en dier.


We waren erg blij dat het gemeentebestuur een positief antwoord gaf op onze vraag om samen een cursus te organiseren. Die samenwerking resulteerde in een groep van 24 deelnemers die door lesgever Wim van VELT allemaal enthousiast werden gemaakt om meteen aan de slag te gaan. De cursus bevatte 3 theorielessen en 1 praktijkles. Misschien vraag je je af waarover zo 3 avonden theorie dan gaan. Het ging o.a. over de bodem, het belang van een gezond bodemleven en hoe dat tot stand brengen of in stand houden, de gevolgen van het gebruik van chemisch kunstmest en pesticiden, hoe je tuin ecologisch inrichten, hoe je planten ecologisch voeden en water geven, welke groenten zaai en oogst je wanneer, hoe zelf compost maken, ….en nog veel meer. Samengevat: weten waarom je wat best wel doet en welke dingen je best niet doet.


In een praktijkles in de Vredeshofkes werd de theorie aan de praktijk gekoppeld en werd er met voorbeelden concreet gemaakt wat en hoe je best tuiniert en hoe het zeker niet moet. De jarenlange ervaring als tuinder van lesgever Wim kwamen steeds weer naar boven en geen enkele vraag bleef onbeantwoord. De liefde voor het tuinieren bij Wim droop eraf en dat samen met zijn enthousiasme zorgde ervoor dat deze mini opleiding de deelnemers héél veel goesting gaf of aan de slag te gaan.

Bedankt Wim en deelnemers.