Pallettenpret

Kennen jullie dat ook? Als de zomerkampen voorbij zijn en de speelpleinwerkingen stil liggen, dan komt de verveling de kop opsteken. De ouders zijn weer terug aan de slag en de jongeren zitten te niksen of dagenlang te gamen.

Vzw De Tandem Oudsbergen heeft daaraan een alternatief aangeboden: pallettenpret. Jongeren uitnodigen om met gebruikte palletten iets creatiefs te maken. Een stap in het onbekende, een experiment. Er kwamen reacties op de uitnodiging. Nog geen massa’s, maar genoeg om het experiment beheersbaar te houden. Van KSA Meeuwen kregen we hun terreinen en lokalen ter beschikking. Enkele bedrijven brachten honderden palletten aan. We vonden zelfs iemand die de palletten na het evenement zou komen ophalen.

Drie namiddagen, 21, 22 en 23 augustus waren jongeren tussen 8-14 jaar enthousiast bezig om met palletten creatieve constructies in mekaar te timmeren. Hamers, trektangen, zagen, koevoeten, werkhandschoenen, meters, winkelhaken en vooral nagels waren ter beschikking. In groepjes van 5, anderen met 3 of 2 waren ze bezig om met ganse palletten, of delen ervan een creatie te maken: een huis, een doolhof, een konijnenhok, een tafel, een kattenbak, een
gereedschapskist, teveel om op te noemen. Ideeën waren er in overvloed, realiseerbare maar ook onrealiseerbare. Er moest ook samengewerkt worden; de taken wat verdelen en ieder moest aan bod komen. Enkele coaches keken toe en hielpen hen om hun ideeën werkbaar te maken. Ouders kwamen kijken welke talenten hun kinderen wel allemaal hadden. Na anderhalf uur was er de werkpauze en konden ze zich te goed doen aan drinken, fruit en stukskes groenten.

Op drie heerlijke namiddagen hebben de ingenieurs van de toekomst een
gans pallettendorp opgebouwd. Proficiat.

Tekst: Jos Ceyssens

We laten jullie graag nog genieten van een aantal foto’s die genomen werden tijdens Pallettenpret.
Staat jouw kind op een foto, en heb je dat liever niet? Stuur een mailtje naar info@vzwdetandem.be met daarbij over welke foto het gaat, en dan verwijderen we hem meteen!